Pályázatok

EFOP-2.2.3-17-2017-00012

Infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonában

 

A kedvezményezett neve: Országos Szociális Intézményfenntartó Központ 

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma

A projekt azonosító száma:  EFOP-2.2.3-17-2017-00012

A projekt címe: Infrastrukturális fejlesztés és eszközbeszerzés a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonában

A szerződött támogatás összege: 94.184.212 Ft. 

A támogatás mértéke (%-ban): 100 % A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt tartalmának rövid bemutatása: A projekt célja, az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ, mint pályázó fenntartásában működő „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának saját tulajdonú ingatlanba történő költöztetése. Az új ingatlan (4030 Debrecen, Vécsey utca 2.) átépítése, bővítése, felújítása, korszerűsítése az ellátotti és szakmai igényeknek megfelelően.

A gyermekek, családok igényeihez, szükségleteihez, fejlesztéséhez szükséges tárgyi eszközök beszerzése, az ellátást igénybe vevők életminőségének javítása, az intézmény infrastrukturális és tárgyi feltételeinek javítása, fejlesztése.

Szervezetfejlesztés okán új, kibővített szakmai program készítése, az intézményben szakmai találkozók, workshopok megszervezése.

 

A projekt kezdete: 2018.01.04

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.06.30 

 

A projekt általános bemutatása: A projekt keretében átépítésre, felújításra, korszerűsítésre került a 4030 Debrecen, Vécsey utca 2. szám alatti ingatlan, amely helyet ad az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának.

A „Kamilla” Családok Átmeneti Otthona – a beruházást megelőzően – egy magánszemélytől bérelt ingatlanban működött, mely az idők során nagyon elhasználódott, korszerűtlenné vált, a berendezési tárgyak, eszközök elavultak, elhasználódtak. A projekt keretében ingatlan kiváltás történt. Az intézmény tárgyi- környezeti feltételei a 15/1998. (IV.30.) NM rendelet alapján kerültek kialakításra, valamint a beruházással érintett területen az ellátottak igényeihez alkalmazkodó akadálymentesítés valósult meg. A projekt eredményeként 40 korszerűsített, családok átmeneti ellátását biztosító férőhely áll rendelkezésre.

Az átalakított épület alagsor + földszint + tetőtér kialakítású. Az épület szintjei átalakításra és bővítésre kerültek. Az átalakítás az épület minden szintjét érintette, a bővítés a két földszinti fedett terasz beépítését, illetve a tetőtéri loggiák beépítését jelenti.

Az átalakítás és bővítés után a teljes épület a tervezett funkciót szolgálja. Az épület földszintjén és tetőterében kerültek kialakításra a lakószobák, fürdőszobák, konyha és étkező helyiségek, valamint a közösségi tér. Az épület alagsorában került kialakításra egy akadálymentes szoba és akadálymentes fürdőszoba, valamint konyha és étkező, illetve a kiszolgáló helyiségek.

A projekt keretében a szakmai szempontoknak megfelelő, az ellátottak igényeihez illeszkedő berendezési tárgyak, eszközök, valamint a gyermekek fejlesztését szolgáló eszközök kerültek beszerzésre.

A korszerűsített férőhelyeknek köszönhetően a szolgáltatást igénybe vevők életminősége jelentősen javult. Az új ingatlanba tervezett terek lehetőséget adnak a családoknak a közös tevékenységekhez, lehetőség nyílik közös programokra, főzésekre, de ugyanakkor biztosítja a családok autonómiáját is a szobák kialakítása. A pszichológussal történő beszélgetésekhez külön helyiség került kialakításra, mely a még teljesebb kibontakozáshoz járul hozzá.

A projekt keretében a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonában szervezetfejlesztés valósult meg, melyhez új szakmai program készült, az intézményben megszervezésre kerülő szakmai találkozók, workshopok rendben és eredményesen lezajlottak.

 

Kapcsolatfelvétel: 

Hári Tibor, az ORSZIK ügyvezető igazgatója: hari.tibor@orszik.hu

Hírek, projekt aktualitások: 

Június 25-én, kedden ünnepélyes külsőségek mellett nyitottuk meg a „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának korszerű, új épületét.  

A debreceni „Kamilla” Családok Átmeneti Otthonának – sikeres európai uniós pályázat nyomán – 2018 januárjában kezdődött meg az infrastrukturális fejlesztése, amely magában foglalta a korábban korszerűtlen és nagymértékben elhasználódott ingatlan teljes átépítését, bővítését és felújítását. Az otthon bútorokkal, elektronikai eszközökkel történő berendezése és a szakmai tevékenység ellátását segítő tárgyi eszközök, fejlesztő játékok beszerzése is megvalósult. A „Kamilla” Családok Átmeneti Otthona 2010 óta működő, gyermekek átmeneti gondozását nyújtó intézmény, amely 40 arra rászoruló fogadására alkalmas. Az épületben 9 lakószobát alakítottak ki, ezek közül egy lakószoba akadálymentesített. A három szinten korszerű vizesblokkok, konyhák, irodák, raktárhelyiségek találhatóak. A „Kamilla” CSÁO – amely immár egy teljes körűen felszerelt, minden igényt kielégítő létesítmény – az ország teljes területéről fogad ellátottakat.

Az otthon ünnepélyes megnyitásának díszvendége Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár volt. Az eseményen köszöntőt mondott dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat alelnöke, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Hári Tibor, az Országos Intézményfenntartó Központ ügyvezető igazgatója és Orosz Aurélia, Debrecen városának önkormányzati képviselője.

Vitályos Eszter államtitkár beszéde:  

„Nagyon nagyra értékelem ezeket az alkalmakat, amikor kézzel fogható eredményét láthatjuk az összefogásnak. Ez a projekt is ékes bizonyítéka annak, amikor a kormány, az egyház, a helyiek összefogása megnyilvánul és testet ölt: most éppen ebben az átmeneti otthonban. Azt gondolom, egy jó ügyért nagyon jó együtt dolgozni, ilyenkor csak az a közös cél számít, amit kitűztünk magunk elé. Ebben az esetben ez a közös cél a családok támogatása. A kormánynak első számú prioritása, első számú célkitűzése az, hogy minden erőnkkel és minden eszközünkkel támogassuk a magyar családokat, hiszen a családok képezik társadalmunk alapját. Magyarország jövőjét is biztosítjuk, amikor a családokról gondoskodunk.

A kormány elhivatottságát mutatja ezen a területen is, hogy ennek a pályázati felhívásnak a keretösszegét 3,8 milliárd forintban határozta meg, s országszerte 46 támogatási szerződést kötöttünk. Azt gondolom, hogy igazán büszkék lehetnek magukra a baptisták, hogy sikerült egy ilyen kiváló projektet végrehajtaniuk. Néhány mondatot engedjenek meg nekem a Baptista Szeretetszolgálattal kapcsolatban. Országszerte óriási erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy segítsék a családokat. Az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő Kamilla Családok Átmeneti Otthona 2010 óta működik és 40 fő befogadására alkalmas. Ez az otthon az ország egész területéről várja a bajba jutott családokat, akik mostantól, a projektnek köszönhetően egy jól felszerelt, családias környezetbe érkezhetnek meg.

Nagyon köszönöm a meghívást, nagyon örülök az újabb találkozásnak és az újabb örömüknek, további sok sikert kívánok a pályázatok terén!”

Az eseményen a támogatott családok gyermekei adtak kedves műsort.       

 

Ilyen volt....

 

Ilyen lett...

 

Ilyen volt...

 

Ilyen lett...

 

HÍREK / ESEMÉNYEK

November 12-én ünnepeljük a Szociális Munka Napját

Ekkor köszöntjük azok bátor és áldozatos munkáját, akik az egyik legnagyobb kitartást és hitet igénylő hivatás szakemberei az új század eddigi legnehezebb korszakában.

A cél a régi, az esély új

A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ végezte Fehérváron a gyermekvédelmi szakellátás feladatait. Novembertől a fenntartói kötelezettségeket a Baptista Szeretetszolgálat intézményi családjához tartozó ORSZIK látja el.

Családgondozó munkatársat keresünk!

A Baptista Integrációs Központ (BIK), 2 fő teljes állású szociális munkatársat családgondozó pozícióba keres XV. kerületi (7-es 8-as busz vonalától 5 percre) 2*40 férőhelyes egy éve megnyílt új családok átmeneti otthonába!

A harmadik védőoltás is megérkezett!

Aki igényelte, a harmadik koronavírus elleni védőoltást is megkaphatta a baptista intézményekben.

Gyere szociális segítőnek a Baptista Integrációs Központba!

A Főváros egyik legnagyobb hajléktalanellátó intézményének 150 fős soroksári telephelyére keresünk szociális segítő munkakörbe olyan jelentkezőket, akik nem riadnak vissza a kihívásoktól.

Tanácskoztak az intézményvezetők

Az ORSZIK intézményvezetői találkoztak és vitatták meg az aktuális ügyeket június 22-én a Baptista Szeretetszolgálat pákozdi logisztikai központjában.

Top